{pečivo} Bulky s červenou řepou


Burger je lahůdka, která zakotvila v našich jídelníčcích již dávno. Jenže dobrou burgerovou bulku, aby člověk v krámě pohledal. Nezbývá tedy nic jiného, než péct vlastní. Na ty klasické jsme si už ten svůj nej recept našli, teď jsou na řadě nějaké spešl.



Tentokrát vyšla řada na ty s červenou řepou, uznejte, že ta barva vypadá fakt dobře. Tak hurá na ně.


Ingredience:


2 červené řepy


 1/2 čerstvého droždí (21,5g)
350 g hladké mouky
2 lžíce oleje
1 lžíce datlového sirupu
1 lžička soli

mák na posypání
trocha mléka a oleje na potření
Postup:
1. Syrové řepy oloupeme a nastrouháme na jemno.

2. Vymačkáme z nich šťávu do odměrky. Ze dvou řep mi většinou vychází 200ml, pokud byste měli méně, tak doplňte teplou vodou. Pokud více, tak upijte.

3. Šťávu ohřejeme, aby byla vlažná, vlijeme do mísy a rozdrobíme droždí. 


4. Promícháme a necháme 10 minut vzejít kvásek.


5. Ve velké míse zpracujeme všechny ostatní ingredience + 20 g nastrouhané řepy. 
6. Přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké a pružné těsto. 

Dle potřeby můžeme přidat více mouky, aby se těsto nelepilo. 
7. Propracované těsto vložíme do mísy vymazané olejem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu. 
8. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných kousků, ze kterých vypracujeme kuličky.

Pro větší přesnost si můžeme těsto odvážit, aby bulky byly stejně veliké. Mně vychází 1 bulka na cca 100g.
9. Bulky položíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme a necháme ještě půl hodinky kynout.

10. Přede pečením trochou mléka s olejem a posypeme mákem. 
11. Nakynuté bulky pečeme na 230°C 10 – 15 minut. Bulky po upečení necháme vychladnout na mřížce přikryté utěrkou.
Co se zbytkem červené řepy? Nejvyšší čas udělat řepáky. Že nevíte o co jde? Ale bramboráky určitě znáte, že? Jednoduše stačí, když část brambor nahradíte řepou, pokud máte řepu hodně rádi, tak použijte jen řepu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *